Lezing ‘Moe van te moeten kiezen’ (Marc Desmet)

Lezing ‘Moe van te moeten kiezen’ (Marc Desmet)

Datum/Tijd
Date(s) - 22/09/2016
20:15 - 22:00

Categorieën


Marc Desmet (palliatieve-zorgarts, jezuïet) zal een lezing geven op basis van het boek dat hij samen met Ria Grommen (psychologe en docente gezinswetenschappen, huismoeder) in 2005 publiceerde ‘Moe van het moeten kiezen. Op zoek naar een spiritualiteit van de zelfbeschikking’.

Dit boek stelt de volgende vraag: Wat zeggen de in onze omgeving en ons eigen leven vaak aanwezige depressieve uitputting (stress, burn-out, CVS, depressie,…) en de vele vormen van verslaving over onze manier van leven? De Franse socioloog Alain Ehrenberg geeft daar het intrigerende antwoord op: in een maatschappij waarin alles mogelijk is en ieder zijn eigen leven mag en moet bepalen, stoten mensen op innerlijke grenzen, die het gevolg zijn van een zekere ‘mentaalmoeheid’ die we depressie noemen.

Dit zet ons ertoe aan te zoeken hoe zelfbeschikking minder vermoeiend en meer menselijk kan beleefd worden, en wel door verbinding.

Wat zelfbeschikking-in-verbinding dan wel concreet kan betekenen, werkt Marc Desmet uit voor wat betreft palliatieve zorg en de verschillende medische beslissingen bij het levenseinde (staken of niet starten van behandelingen, palliatieve sedatie, euthanasie, beslissingen bij wilsonbekwamen, de rol van de familie bij beslissingen…).

Een allicht eigenzinnige kijk op heel actuele problemen.

>> TICKETS > www.debogaard.be

 

Locatie
Academiezaal Sint-Truiden

Kaart wordt geladen...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.