Kaartspel ‘Open kaart, gezond van geest’.

‘Open kaart, gezond van geest’ is een uniek kaartspel dat de spelers op een vlotte en aangename manier laat nadenken over hun lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden en over het thema ‘Met zorg omgaan met jezelf’.
Het spel werd gerealiseerd in het kader van 175 jaar Geestelijke Gezondheidszorg in Sint-Truiden.

Waarom dit spel?
In onze huidige maatschappij stijgt de druk om het goed te doen en te presteren jaar na jaar.  Iedereen leeft en presteert, maar tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om onze kwetsbaarheden met elkaar te delen.  Wanneer iemand je vraagt hoe het gaat, antwoord je immers automatisch ‘goed’. We leven samen in onze maatschappij, maar hebben ook regelmatig het gevoel alleen te staan met onze kwetsbaarheden.  Dit spel wil mee het taboe rond kwetsbaarheden doorbreken.

Het hoe en wat?
Het spel wordt in 3 groepen gespeeld.  Dit kan in gezinsverband, met vrienden of in verenigingsverband.
Het spel is geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar en er is geen voorkennis van de geestelijke gezondheidszorg vereist.
De 3 groepen stellen alles in het werk om de eenzaamheid van hun personage te doorbreken door een zo groot mogelijk sociaal netwerk, in de vorm van kaarten, rond hun personage uit te bouwen.
De thema’s in het spel zijn onderverdeeld in 4 categorieën: praat 1 minuut over, doe-vragen, meerkeuzevragen en waar of niet waar vragen.
De vragen zijn zodanig opgesteld dat ze antwoord bieden op de vele taboes en onwetendheden rond lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Ook het antwoord op deze vragen en eventuele verdere kadering zijn opgenomen op de kaarten. Met uitzondering van de praat vragen natuurlijk, waar het antwoord steeds persoonlijk is.  Op iedere kaart staat ook een weetje. Ook deze zijn wetenschappelijk onderbouwd en getoetst bij (meerdere) interne en externe partners. Het zijn weetjes die ons even doen stilstaan bij de manier waarop we leven of om ons gemakkelijker aan informatie te helpen.
Via de punten en actiekaarten wordt de nodige competitie in het spel gebracht.

Realisatie?
Het spel werd gerealiseerd door mensen die dagelijks werken in de zorg.
Hun kennis en ervaringen stelde ons in staat om (zo goed als) alle thema’s die binnen geestelijke gezondheidszorg leven aan te raken, zoals dementie, alcohol, drugs, verstandelijke beperking, psychose, hechting, familiewerking,…
Ook thema’s die ons als mens persoonlijk raken, zoals gezond eten en bewegen, seksualiteit, vriendschap, troost, geloof, natuur, gezelligheid, orde, zelfinzicht, enz.

Meer informatie en bestellen?
Wens jij op een speelse manier geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en zo bij te dragen aan het doorbreken van het taboe?
Bestel jouw exemplaar dan hier. Kostprijs 10 euro.
De opbrengsten gaan integraal naar projecten in de geestelijk gezondheidszorg.

>> download hier de spelregels

 

Bestelformulier kaartspel 'Open kaart, gezond van geest'

Bestelformulier kaartspel 'Open kaart, gezond van geest'

Opgelet! U kan nu al een bestelling plaatsen maar het kaartspel is pas beschikbaar vanaf 1 februari.

U kan het spel zelf komen afhalen aan het onthaal, zowel op campus Stad (Halmaalweg 2, 3800 Sint-Truiden) als campus Melveren (Melveren-centrum 111, 3800 Sint-Truiden). Bij postverzending zijn we genoodzaakt op u de verzendingskost mee aan te rekenen. Reken op ongeveer 2 euro per verzending. Na deze bestelling mag u een mail van ons terug verwachten met daarin de prijs met verzendingskosten en betalingsinstructies.
De adresgegevens zijn verplicht indien je een verzending per post wenst.
Bezig met versturen